Economia

Sistemul de sănătate:
Este reprezentat de 2 ( două )Dispensare private (medic de familie) unul în localitatea Lupşa şi unul în satul Muşca .

În localitatea Lupşa în prezent există o farmacie.

Unităţi economice care-şi desfăşoară activitatea pe raza comunei sunt: CMCRP Abrud care în proporţie de peste 90 % este amplasat pe raza comunei, mai există 1 secţie de confecţii a Arieşului SA Baia de Arieş şi 2 secţii de confecţii a SC Vulturul SA la care lucrează aproximativ 56 muncitore.
 
În cadrul comunei, î-şi desfăşoară activitatea Cooperativa de consum Abrud cu un număr de 4 unităţi cu 4 angajaţi. Există de asemenea un număr de 14 unităţi de alimentaţie publică şi mixte cu un număr de 21 angajaţi.
 
În cadrul comunei există un număr de 2 gatere, pentru debitat material lemnos şi 2 banzicuri.
Sistemul de locuinţe.
Gospodării ale populaţiei
În locuinţe - 1325
În apartamente de bloc - 2 în satul Muşca
 
Apartamentele sunt canalizate şi alimentate cu apă potabilă, iar încălzirea se face cu lemne.
Satele aparţinătoare comunei Lupşa au încălzire cu lemne, alimentarea cu apă potabilă fiind asigurată din surse proprii (fântâni), dar şi în reţea captată dar netratată şi din care se expediază probe periodice centrului "Sanepid" Cîmpeni pentru analize.
 
Servicii publice
Serviciile publice către populaţie sunt reprezentate de furnizarea de apă (Apa Lupşa), Primăria Lupşa (transport şi salubritate), energie electrică (SC Electrica SA).
Volumul de instalaţii deservit la nivelul comunei Lupşa poate fi structurat după cum urmează: linie electrică subterană 20 KV-1,1 km, linie electrică subterană 0,4 Kv-2,7 km, linie electrică aeriană 0,4 KV-23 km, 7 posturi de transformare.
 
Problemele cu care se confruntă societatea sunt cele cauzate de vechimea cablurilor electrice subterane 0,4 kv şi aeriene, majoritatea având durata de viaţă normală depăşită, apar foarte multe defecţiuni care, pe lângă cheltuielile foarte mari de întreţinere creează un disconfort mare populaţiei în momentul defecţiunii lor.
Perspectivele pe care le are în vedere societatea sunt înlocuirea unor cabluri electrice subterane, modernizarea unor posturi de transformare şi refacerea branşamentelor cu blocuri de măsură şi protecţie.
 
Transporturile
Zona de transport rutier este bine reprezentată pe raza comunei Lupşa. Ea este acoperită de SC "Arieşul" trans SA; SC "Crinul Arieş" SA, şi persoane fizice deţinătoare de autorizaţii de funcţionare pentru activitatea de transport marfă şi călători.
Drumurile publice
Distingem următoarele categorii:
a) străzi;
b) drumuri comunale = 70 km ;
c) drumuri forestiere = 22 km ;
d) drum naţional = 9 km.
Lungimea totală a reţelei stradale a comunei Lupsa şi a localităţilor componente şi aparţinătoare este de 14,2 km, defalcată după cum urmează:
- modernizate 2,7 km
- nemodernizate 6,7 km
- comunale 4,8 km