Iazul Valea Șesii

Iazul Valea Șesii

Apa râului Arieș este poluată periodic cu deversări de ape uzate provenite de la  unități miniere E.M Roșia Montană și E.M Abrud. Un element de impurificare  în zona Lupșa  îl constituie  iazul Valea Șesii, care este unicat prin mărimea sa (97 ha la nivelul digului de amorsare) și care aduce o acidifiere accentuată a apelor limpezi evacuate din iazul de decantare Valea Șesii.

Iazul a acoperit aproape în totalitate satul Geamăna; gospodăriile au fost răscumpărate de Cupru Min SA Abrud. Durerea cea mai mare a locuitorilor a fost aceea ca nu a fost respectată promisiunea de a se stramuta cimitirul. Sterilul a înghițit rând pe rând casele oamenilor, dealul pe care era construită biserica, cimitirul. Biserica este unul din puținii martori care ne arată că aici a fost odaăa o așezare omenească. Nămolul a ajuns acum la nivelul acoperișului.

Prestigiosul cotidian „New York Times” dedică un amplu reportaj unui mic orăşel din Kansas, Treece, care devenise de nelocuit după ce deşeurile de la exploatarea minieră din apropiere distruseseră mediul. În Treece mai locuiau doar două persoane. În articolul „Destinele comune ale Treece, Kansas, şi Geamăna, România”, jurnaliştii americani îl citează pe fotograful maghiar Tamas Dezso, care documentează, din 2009, locuri şi persoane uitate din Europa de Est, post-comunistă.

La Geamăna, Dezso a surprins deja celebrul cadru cu turla fostei biserici din sat, singurul semn vizibil de sub „lacul” de steril că aici a fost cândva un sat. Fotografia este publicată de ziarul american, alături de contrastanta imagine dinainte ca satul să fie părăsit.

În anul 1978, „guvernul de atunci i-a forţat pe locuitorii din apropierea exploatării, din satul vecin Gemăna, să se mute pentru ca un lac artificial să le ia locul şi să fie folosit ca rezervor pentru reziduurile de la mina de cupru”, scrie nytimes.com.

„Într-o paralelă izbitoare cu situaţia din Treece, unde ultimii doi locuitori sunt Della şi Tim Busby, şi la Geamăna mai locuieşte, aparent, doar un cuplu de bătrâni, Ana şi Victor Praţa. Locuitorilor din Geamăna, ca şi celor din Treece, le-au fost oferite sume de bani ca să se mute, dar soţii Praţa au considerat că banii sunt prea puţini, aşa că au rămas. În timp, cât lacul s-a mărit, soţii s-au mutat tot mai sus pe deal, acum locuiesc la 15-20 de metri de lac”.