Lansare de carte, Comoara de pe Arieș

Lansare de carte, Comoara de pe Arieș
FOTO:

Dată eveniment:  21.04.2018 |  Ora: 14:00

COMOARA DE PE ARIEȘ -- LA ÎNTÂLNIREA CU LOCUITORII COMUNEI LUPȘA
Primăria comunei Lupșa și Școala Gimnaziala "Dr.Petru Span" Lupsa vor organiza la acest sfârșit de săptămână un eveniment cultural mai rar întâlnit în mediul rural, o lansare de carte. În localitate va avea loc prezentarea publică a volumului COMOARA DE PE ARIEȘ, cea mai recentă carte a cercetătorilor sibieni Liliana Maria și Ioan-Nicolae Popa, cunoscuți pentru atenția pe care o acordă studierii trecutului cultural al românilor transilvăneni. Având o temă deosebit de incitantă, volumul este o incursiune în universul vechii literaturi religioase românești, un domeniu mai puțin cunoscut publicului larg dar pe care autorii au încercat cu succes să-l apropie și de cititorul nespecialist. Cartea COMOARA DE PE ARIEȘ a apărut ca rezultat al studierii unei inedite colecții de scrieri chirilice românești -- tipărituri și manuscrise -- din secolele XVII-XIX, descoperite de cei doi cercetători la Muzeul etnografic „Pamfil Albu” din Lupșa.
Prefațată de Î.P.S. Arhiepiscop Irineu, înaltul ierarh orthodox de Alba-Iulia, cartea soților Popa este, cum precizează dedicația, „un respectuos omagiu adus generațiilor de știuți și de neștiuți slujitori ai altarului și ai școlii românești din satele comunei Lupșa, din întreaga Țară a Moților și de pe tot întinsul Transilvaniei, merituoși fii ai neamului, apărători ai păstrării credinței creștine și ai afirmării identității naționale. Noua lor apariție editorial va fi comentată de cunoscutul istoric brașovean profesor universitar dr. Ioan Vlad, fiu al satului Lupșa, în prezența autorilor.
Evenimentul, gândit ca parte a manifestărilor de marcare a Anului Centenarului Marii Uniri, va fi găzduit de Școala gimnazială din Lupșa, în sala de festivități, sâmbătă 21 aprilie, începând cu ora 14.