La inițiativa reprezentanților Primăriei și a Bisericii din comuna Lupșa în data de 18 ianuarie 2019 a avut loc un eveniment dedicat steagului delegației comunei Lupșa la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918.
În urmă cu un secol, în ultimele zile ale lunii noiembrie, femeile din comuna Lupșa au țesut timp de o zi și o noapte steagul cu care delegația lupșenilor a participat la evenimentul istoric de la 1 Decembrie. Steagul are formă dreptunghiulară, culorile fiind dispuse orizontal, cu albastru în partea superioară, galbenul la mijloc, și roșu în partea inferioară. Fiecare din culorile care compun pânza se termină la vârf cu cu un ciucure în culoarea respectivă. Ca element inedit, în vârful hampei din lemn a fost fixat un buchet din busuioc. Tot de hampă este legată și o eșarfă tricoloră îngustă.
Steagul care a însoțit delegația comunei Lupșa la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918, este unul dintre puținele obiecte care s-au păstrat de la acel eveniment , având o valoare istorică inestimabilă.
La întoarcerea delegației de la Marea Unire, steagul a fost arborat la biserica din Lupșa, apoi a fost păstrat de preotul Sebastian Ciapa. Ulteior a fost preluat de învățătorul Pamfil Albu, fondatorul muzeului etnografic al comunei Lupșa.
La jubileul din 1968, localnicii din Lupșa au refăcut traseul la Alba Iulia, steagul ajungând pentru a doua oară la cetatea Unirii.
În anul 1972 steagula fost preluat de Muzeul Național de Istorie a României fiind clasat în categoria Tezaur.
Mândria de a participa la acel eveniment memorabilș s-a transmis de-a lungul timpului în comunitatea Lupșa. Astfel în anul centerarului, a fost realizat de către patru femei lupșene, un steag tricolor, care în prezența tuturor preoților din comună și în sunet de tulnic a fost sfințit în biserica din Lupșa. Cu noul steag tricolor, delegația comunei Lupșa a participat la sarbătoarea de la Alba Iulia, din 1 Decembrie 2018.
Steagul Centenarului a primit binecuvântarea arhiepiscopului Irineu în prezența domnului primar al comunei Lupșa, d-nul Dănuț Vasile BÂRZAN, alături de pr. Ioan VASII, dnul Mircea GOIA, și stegarii comunei Lupșa.
Vineri, 18 ianuarie 2019, a fost adus la Muzeul Național de Istorie a României, steagul centenarului, în cadrul unui ceremonial, pentru a se întâlni cu fratele sau mai mare, steagul cu care delegația comunei Lupșa a participat la Marea Adunare Națională de la 1918.
În cadrul acestui eveniment au participat delegația comunei Lupșa în frunte cu primarul Bârzan Dănuț Vasile ,oficialități de la București și Corul bisericii ortodoxe din Lupșa.
Cuvântul a fost luat de către domnul Dănuț Vasile Bârzan, primarul comunei Lupșa, prof. univ.dr. Ioan Vlad, Universitatea Spiru Haret, Brașov, Mădălina Corina Diaconu, jurnalist Radio România Cultural, pr Ioan Vasii, domnul dr Ernest Oberlander-Tarnoveanu, directorul general MNIR și Raulca Prelipceanu.
Evenimentul s-a încheiat cu intonarea Imnului Național de către corul locuitorilor din comuna Lupșa.
Manifestarea de Comemorare a Eroilor la Monumentul de la Vința
21.05.2019 14 00Monumentul de la Vința
21.05.2019 0ra 14:00Centenarul Marii Uniri
1 decembrie 08.00Zilele Comunei Lupșa
28.07.2018 - 29.07.2018 08:00Lansare de carte, Comoara de pe Arieș
21.04.2018 14:00Târguri
3 mai 06:00''La Morminte''
30.07.2016 07.00