MANIFESTAREA DE COMEMORARE A EROILOR
LA ,,MONUMENTUL DE LA VINȚA"
Comemorarea eroilor la ,,Monumentul de la Vința" a avut loc în data de 21 mai 2019, manifestare organizată de Primăria și Consiliul Local al Comunei Lupșa împreună cu Asociația Fiii Satului ,,Cneazul Cândea” Lupșa pentru a marca răscoala țăranilor iobagi din Transilvania izbucnită în anul 1784, cunoscută ca și răscoala lui Horea, Cloșca și Crișan și în mod special de a-l comemora pe Gheorghe CRIȘAN (Marcu GIURGIU pe numele său adevărat) care a fost prins pe aceste meleaguri la 30 ianuarie 1785.
Eveniment de o puternică însemnătate patriotică, culturală și spirituală, aflat la prima ediție, susținut în Marele Praznic al Sfinților Împărați Constantin și Elena, a debutat la ora 14:00, odată cu plecarea în coloană a celor aproximativ 40 de mașini din centrul comunei spre pitorescul loc cu profundă încărcătură istorică, satul Vința.
Cu acest prilej, cei peste 150 de participanți din rândul locuitorilor comunei și a localităților învecinate au asistat la Slujba de Sfințire a monumentului oficiată de un sobor de 10 preoți însoțiți de Starețul Mănăstirii Lupșa: Părintele Melchisedec Ungureanu, și Părintele Protopop Radu Culda din Protopopiatul Ortodox Român Câmpeni.
Semnalul de începere a evenimentului a fost dat de soborul de preoți care au cântat ,,Hristos a Înviat” în sunet de toacă redat sublim de dl. Pantea Traian din Brăzești, urmat de Slujba de Sfințire și un cuvânt de învățătură din partea Starețului Mănăstirii Lupșa: Părintele Melchisedec Ungureanu.
După ceremonialul religios manifestarea a continuat cu depunerea de coroane de flori, în acordurile Imnului Eroilor, din partea: Primăriei Comunei Lupșa, Consiliul Local Lupșa, Școala Gimnazială ,,Dr Petru Șpan” Lupșa, Postul de Poliție Lupșa, Societatea Cultural – Patriotică Avram Iancu filiala Lupșa, Societatea Cultural – Patriotică Avram Iancu filiala Baia de Arieș, Grupul de Lupșeni care au reconstituit după 100 de ani traseul Marii Uniri, Composesoratul Silvic Lupșa - Valea Lupșii – Hădărău – Geamăna și, nu în ultimul rând, Asociația Fiii Satului ,,Cneazul Cândea” Lupșa.
Un cuprinzător mesaj omagial a fost rostit de Primarul Comunei Lupșa dl. Bârzan Dănuț – Vasile, care a vorbit despre importanța istorică a anului 1784 în viața poporului român și îndeosebi a moților:
„Satele și oamenii alcătuiesc o singură inimă, o singură voce, o singură forță: MOȚII – pumnul Ardealului, forța care și-a urmat eroii. Aceste locuri pot fi văzute numai aici. Vorba lor e chiotul izvoarelor, foșnetul pădurilor și umbra norilor. O adevărată imagine de ansamblu, Gemenele, Suligata, Poinița, Hărăgușul, Muntele Mare, va rămâne un peisaj de neuitat pentru cei care ajung pe aceste meleaguri.
Între localitățile moțești străvechi cu o puternică însemnătate patriotică, culturală și spirituală, comuna Lupșa și-a câștigat un loc bine meritat.
Prin manifestările dedicate lui Horia, Cloșca și Crișan, a implicării lupșenilor în evenimentele respective, dorim să aducem un omagiu înaintașilor noștri făuritori de neam și țară, care s-au jertfit pentru noi și pentru patrie.”
Importanța evenimentelor istorice din acei ani a fost prezentată de dl. Dumitraș Ioan – profesor de istorie, care a oferit numerosului public și o emoționantă descriere a satului Vința din acele vremuri.
Dl Roșca Emil – rapsod popular, care a împletit armonios cântecele patriotice cu mulțumiri adresate tuturor celor implicați în inițierea și realizarea acestui frumos monument, și care are meritul de fi inițiatorul realizării acestuia încă din anul 2012.
Un scurt istoric privind realizarea ,,Monumentului de la Vința” a fost expus de dl. Goia Mircea – Președintele Asociației Fiii Satului ,,Cneazul Cândea” Lupșa, lucrare înfăptuită din inițiativa dl. Roșca Emil, a Preotului Paroh Vasii Ioan și a dl. Goia Mircea, materializată de Primăria Comunei Lupșa cu ajutorul dl Neluțu Albu – meșter, alături de mulți alții.
Un cuprinzător mesaj omagial a fost rostit și de dl. Volcov Claudiu – Vasile, – profesor de istorie, care a fost prezentatorul și coordonatorul evenimentului.
Corul Bisericii Ortodoxe Lupșa împreună cu Părintele Paroh Vasii Ioan și participanți la manifestare, au susținut un recital de cântece patriotice, festivităţile încheindu-se cu o prietenească masă festivă tradițională, oferită de organizatori, precum și o bucățică din parastasul închinat lui Horea, Cloșca și Crișan de la jertfa cărora s-au împlinit 234 de ani.
Mulțumim tuturor participanților la acest eveniment de o puternică încărcătura istorică!
Vă așteptăm cu drag la edițiile viitoare!
Cu deosebit respect
PRIMAR
Dănuț Vasile BÂRZAN