Evenimente

Centenarul Marii Uniri
Centenarul Marii Uniri

  Locuitorii comunei Lupșa au participat la data de 1 decembrie 1918, la cel mai mare eveniment national al romanilor de pretutindeni, si anume, participarea la Marea Unire de la Alba Iulia. O parte din delegația  de moți,  formata din 13 persoane cu vârste curpinse între 11 și 50 de ani, au  ales, dând dovada de mult curaj, vrednicie si patriotism, să strabata pe jos munții, parcurgând aproximativ 80 de km, pentru  a fi la Alba Iulia în data de 1 decembrie 1918. Astfel au refăcut același  traseu pe care l-a parcurs si delegatia din Lupsa prezenta la Marea Adunare Nationala in urma cu 100 de ani.

 

Dată eveniment:  1 decembrie |  Ora: 08.00
Zilele Comunei Lupșa
Zilele Comunei Lupșa

 

Sărbătoare, mare sărbătoare a comunei noastre: sâmbătă și duminică, 28-29 iulie, vă așteptăm cu mic și mare și bunic, cu mică, mare și bunică, la sărbătoarea noastră,a tuturor LUPȘENILOR! 

 
#vetabiris   #mariusciprianpop   #denisamoga   #iustinaspan   #ziuacomuneilupsa    #judetulalba 
Dată eveniment:  28.07.2018 - 29.07.2018 |  Ora: 08:00
Lansare de carte, Comoara de pe Arieș
Lansare de carte, Comoara de pe Arieș

COMOARA DE PE ARIEȘ -- LA ÎNTÂLNIREA CU LOCUITORII COMUNEI LUPȘA
Primăria comunei Lupșa și Școala Gimnaziala "Dr.Petru Span" Lupsa vor organiza la acest sfârșit de săptămână un eveniment cultural mai rar întâlnit în mediul rural, o lansare de carte. În localitate va avea loc prezentarea publică a volumului COMOARA DE PE ARIEȘ, cea mai recentă carte a cercetătorilor sibieni Liliana Maria și Ioan-Nicolae Popa, cunoscuți pentru atenția pe care o acordă studierii trecutului cultural al românilor transilvăneni. Având o temă deosebit de incitantă, volumul este o incursiune în universul vechii literaturi religioase românești, un domeniu mai puțin cunoscut publicului larg dar pe care autorii au încercat cu succes să-l apropie și de cititorul nespecialist. Cartea COMOARA DE PE ARIEȘ a apărut ca rezultat al studierii unei inedite colecții de scrieri chirilice românești -- tipărituri și manuscrise -- din secolele XVII-XIX, descoperite de cei doi cercetători la Muzeul etnografic „Pamfil Albu” din Lupșa.
Prefațată de Î.P.S. Arhiepiscop Irineu, înaltul ierarh orthodox de Alba-Iulia, cartea soților Popa este, cum precizează dedicația, „un respectuos omagiu adus generațiilor de știuți și de neștiuți slujitori ai altarului și ai școlii românești din satele comunei Lupșa, din întreaga Țară a Moților și de pe tot întinsul Transilvaniei, merituoși fii ai neamului, apărători ai păstrării credinței creștine și ai afirmării identității naționale. Noua lor apariție editorial va fi comentată de cunoscutul istoric brașovean profesor universitar dr. Ioan Vlad, fiu al satului Lupșa, în prezența autorilor.
Evenimentul, gândit ca parte a manifestărilor de marcare a Anului Centenarului Marii Uniri, va fi găzduit de Școala gimnazială din Lupșa, în sala de festivități, sâmbătă 21 aprilie, începând cu ora 14.

 

Dată eveniment:  21.04.2018 |  Ora: 14:00
Târguri
Târguri

 Pe teritoriul comunei Lupșa se  desfăsoară târgul de animale și mărfuri undese comercializează, porcine, bovine, cabaline, ovine, caprine. Târgul de animale și mărfuri funcționează ca târg de țară, în datele de

 

  • 30 ianuarie
  • 25 martie
  • 3 mai
  • 24 iunie
  • 20 iulie
  • 15 august
  • 18 septembrie
  • 14 octombrie
  • 21 noiembrie
  • 6 decembrie 
Dată eveniment:  3 mai |  Ora: 06:00
''La Morminte''
''La Morminte''

       În fiecare an, în ultima duminică a lunii iulie, pe culmile Muntelui Mare, în locul numit generic  ''La Morminte'' are loc activitatea de evocare a confruntării din iulie 1849 de la ''Poduri'', unde se găseşte ridicată o cruce de cinstire a eroilor.  În acest loc, lupșenii aduc prinos de recunoștiință înaintașilor, care au propășit prin viața și faptele lor, libertatea și demnitatea neamului românesc, în frunte cu cei doi căpitani ai Iancului, Ciobu din Hădărău și Băbuțiu de după Mărgaia susținuți de Pătru lui Maghiran din Mușca și confrații săi.

      Festivităţile vor cuprinde o slujbă de parastas ţinută de un sobor de preoţi în memoria eroilor, depuneri de coroane de flori din partea oficialităţilor, alocuţiuni şi prezentări ale semnificaţiei istorice ale confruntării eroice de la  „Poduri”, momente folclorice şi alte activităţi, încheiate cu o masă festivă oferită de organizatori.

 

 

Dată eveniment:  30.07.2016 |  Ora: 07.00