Evenimente

Manifestarea de Comemorare a Eroilor la Monumentul de la Vința
Manifestarea de Comemorare a Eroilor la Monumentul de la Vința

 

 

MANIFESTAREA DE COMEMORARE A EROILOR

LA ,,MONUMENTUL DE LA VINȚA"

 

Comemorarea eroilor la ,,Monumentul de la Vința" a avut loc în data de 21 mai 2019, manifestare organizată de Primăria și Consiliul Local al Comunei Lupșa împreună cu Asociația Fiii Satului ,,Cneazul Cândea” Lupșa pentru a marca răscoala țăranilor iobagi din Transilvania izbucnită în anul 1784, cunoscută ca și răscoala lui Horea, Cloșca și Crișan și în mod special de a-l comemora pe Gheorghe CRIȘAN (Marcu GIURGIU pe numele său adevărat) care a fost prins pe aceste meleaguri la 30 ianuarie 1785.

Eveniment de o puternică însemnătate patriotică, culturală și spirituală, aflat la prima ediție, susținut în Marele Praznic al Sfinților Împărați Constantin și Elena, a debutat la ora 14:00, odată cu plecarea în coloană a celor aproximativ 40 de mașini din centrul comunei  spre pitorescul loc cu profundă încărcătură istorică, satul Vința.

Cu acest prilej, cei peste 150 de participanți din rândul locuitorilor comunei și a localităților învecinate au asistat la Slujba de Sfințire a monumentului oficiată de un sobor de 10 preoți însoțiți de Starețul Mănăstirii Lupșa: Părintele Melchisedec Ungureanu, și Părintele Protopop Radu Culda din Protopopiatul Ortodox Român Câmpeni.

Semnalul de începere a evenimentului a fost dat de soborul de preoți care au cântat ,,Hristos a Înviat” în sunet de toacă redat sublim de dl. Pantea Traian  din Brăzești, urmat de Slujba de Sfințire și un cuvânt de învățătură  din partea  Starețului Mănăstirii Lupșa: Părintele Melchisedec Ungureanu.

După ceremonialul religios manifestarea a continuat cu depunerea de coroane de flori,  în acordurile Imnului Eroilor, din partea: Primăriei Comunei Lupșa, Consiliul Local Lupșa, Școala Gimnazială ,,Dr Petru Șpan” Lupșa, Postul de Poliție Lupșa, Societatea Cultural – Patriotică Avram Iancu filiala Lupșa, Societatea Cultural – Patriotică Avram Iancu filiala Baia de Arieș, Grupul de Lupșeni care au reconstituit după 100 de ani traseul Marii Uniri, Composesoratul Silvic Lupșa - Valea Lupșii – Hădărău – Geamăna și, nu în ultimul rând, Asociația Fiii Satului ,,Cneazul Cândea” Lupșa.

Un cuprinzător mesaj omagial a fost rostit de Primarul Comunei Lupșa dl. Bârzan Dănuț – Vasile, care a vorbit despre importanța istorică a anului 1784 în viața poporului român și îndeosebi a moților:

„Satele și oamenii alcătuiesc o singură inimă, o singură voce, o singură forță: MOȚII – pumnul Ardealului, forța care și-a urmat eroii. Aceste locuri pot fi văzute numai aici. Vorba lor e chiotul izvoarelor, foșnetul pădurilor și umbra norilor. O adevărată imagine de ansamblu, Gemenele, Suligata, Poinița, Hărăgușul, Muntele Mare, va rămâne un peisaj de neuitat pentru cei care ajung pe aceste meleaguri.

Între localitățile moțești străvechi cu o puternică însemnătate patriotică, culturală și spirituală, comuna Lupșa și-a câștigat un loc bine meritat.

Prin manifestările dedicate lui Horia, Cloșca și Crișan, a implicării lupșenilor în evenimentele respective, dorim să aducem un omagiu înaintașilor noștri făuritori de neam și țară, care s-au jertfit pentru noi și pentru patrie.

Importanța evenimentelor istorice din acei ani a fost prezentată de dl. Dumitraș Ioan – profesor de istorie, care a oferit numerosului public și o emoționantă descriere a satului Vința din acele vremuri.

Dl Roșca Emil – rapsod popular, care a împletit armonios cântecele patriotice cu mulțumiri adresate tuturor celor implicați în inițierea și realizarea acestui frumos monument, și care are meritul de fi inițiatorul realizării acestuia încă din anul 2012.

Un scurt istoric  privind realizarea ,,Monumentului de la Vința” a fost expus de dl. Goia Mircea – Președintele Asociației Fiii Satului ,,Cneazul Cândea” Lupșa, lucrare înfăptuită din inițiativa dl. Roșca Emil, a Preotului Paroh Vasii Ioan și a dl. Goia Mircea, materializată de Primăria Comunei Lupșa cu ajutorul dl Neluțu Albu – meșter, alături de mulți alții.

Un cuprinzător mesaj omagial a fost rostit și de dl. Volcov Claudiu – Vasile, – profesor de istorie, care a fost prezentatorul și coordonatorul evenimentului.

Corul Bisericii Ortodoxe Lupșa împreună cu Părintele Paroh Vasii Ioan și participanți la manifestare, au susținut un recital de cântece patriotice, festivităţile încheindu-se cu o prietenească masă festivă tradițională, oferită de organizatori, precum și o bucățică din parastasul închinat lui Horea, Cloșca și Crișan de la jertfa cărora s-au împlinit 234 de ani.

 

Mulțumim tuturor participanților la acest eveniment de o puternică încărcătura istorică!

 

Vă așteptăm cu drag la edițiile viitoare!

                                                                                         

Cu deosebit respect

PRIMAR

Dănuț Vasile BÂRZAN

 

 

Dată eveniment:  21.05.2019 |  Ora: 14 00
Monumentul de la Vința
Monumentul de la Vința

        Sâmbătă 20 aprilie 2019, cu ajutorul lui Dumnezeu s-a reușit montarea ,,MONUMENTULUI DE LA VINȚA” în cinstea eroului Gheorghe CRIȘAN (Marcu GIURGIU pe numele său adevărat), lider al răscoalei de la 1784 împreună cu HOREA și CLOȘCA.

        Acest monument marchează data de 30 ianuarie 1785 când pe aceste meleaguri eroul Gheorghe CRIȘAN a fost prins, pus în lanțuri, dus la Abrud și apoi întemnițat la Alba Iulia.

        S-a clădit acesta din temelie la inițiativa credincioșilor:

Ioan VASII, Preot paroh la Biserica Ortodoxă Lupșa

Emil ROȘCA, Rapsod popular, din satul Curmătură

Dănuț Vasile BÂRZAN, Primar al comunei Lupșa

Mircea GOIA, Președinte Asociația Fii Satului ,,Cneazul Cândea” Lupșa

Ioan ALB, meșterul monumentului, din satul Hădărău

 

cu ajutorul credincioșilor:

Adrian CIOICA, din satul Lupșa

Valer POPA, din satul Hădărău

Emil BUCEA, din satul Hădărău

Nicolae OPRIȘA, din satul Lupșa

Ioan IANC, din satul Curmătură

Vasile CIDRA, din satul Hădărău

Ispas HATFALUDI, din satul Bârzani

 

Sfințirea acestui Monument va avea loc la data de 21 mai 2019. La ora 14:00 va avea loc din fața primăriei comunei Lupșa, iar la ora 15:00 va avea loc slujba de sfințire a monumentului.

               Credința moților în izbândă, în libertate și dreptate n-a putut fi înfrântă!

       Invităm pe toți fii satului și nu numai să participe alături de noi  la acest frumos eveniment prin care încercăm să aducem un omagiu și să înălțăm o rugăciune pentru înaintașii noștri care au luptat și s-au jertfit dându-și viața pentru ca noi astăzi să avem o țară liberă, independentă și să putem vorbi limba română a strămoșilor noștri.

 

 

Dată eveniment:  21.05.2019 |  Ora: 0ra 14:00
Centenarul Marii Uniri
Centenarul Marii Uniri

  Locuitorii comunei Lupșa au participat la data de 1 decembrie 1918, la cel mai mare eveniment national al romanilor de pretutindeni, si anume, participarea la Marea Unire de la Alba Iulia. O parte din delegația  de moți,  formata din 13 persoane cu vârste curpinse între 11 și 50 de ani, au  ales, dând dovada de mult curaj, vrednicie si patriotism, să strabata pe jos munții, parcurgând aproximativ 80 de km, pentru  a fi la Alba Iulia în data de 1 decembrie 1918. Astfel au refăcut același  traseu pe care l-a parcurs si delegatia din Lupsa prezenta la Marea Adunare Nationala in urma cu 100 de ani.

 

Dată eveniment:  1 decembrie |  Ora: 08.00
Zilele Comunei Lupșa
Zilele Comunei Lupșa

 

Sărbătoare, mare sărbătoare a comunei noastre: sâmbătă și duminică, 28-29 iulie, vă așteptăm cu mic și mare și bunic, cu mică, mare și bunică, la sărbătoarea noastră,a tuturor LUPȘENILOR! 

 
#vetabiris   #mariusciprianpop   #denisamoga   #iustinaspan   #ziuacomuneilupsa    #judetulalba 
Dată eveniment:  28.07.2018 - 29.07.2018 |  Ora: 08:00
Lansare de carte, Comoara de pe Arieș
Lansare de carte, Comoara de pe Arieș

COMOARA DE PE ARIEȘ -- LA ÎNTÂLNIREA CU LOCUITORII COMUNEI LUPȘA
Primăria comunei Lupșa și Școala Gimnaziala "Dr.Petru Span" Lupsa vor organiza la acest sfârșit de săptămână un eveniment cultural mai rar întâlnit în mediul rural, o lansare de carte. În localitate va avea loc prezentarea publică a volumului COMOARA DE PE ARIEȘ, cea mai recentă carte a cercetătorilor sibieni Liliana Maria și Ioan-Nicolae Popa, cunoscuți pentru atenția pe care o acordă studierii trecutului cultural al românilor transilvăneni. Având o temă deosebit de incitantă, volumul este o incursiune în universul vechii literaturi religioase românești, un domeniu mai puțin cunoscut publicului larg dar pe care autorii au încercat cu succes să-l apropie și de cititorul nespecialist. Cartea COMOARA DE PE ARIEȘ a apărut ca rezultat al studierii unei inedite colecții de scrieri chirilice românești -- tipărituri și manuscrise -- din secolele XVII-XIX, descoperite de cei doi cercetători la Muzeul etnografic „Pamfil Albu” din Lupșa.
Prefațată de Î.P.S. Arhiepiscop Irineu, înaltul ierarh orthodox de Alba-Iulia, cartea soților Popa este, cum precizează dedicația, „un respectuos omagiu adus generațiilor de știuți și de neștiuți slujitori ai altarului și ai școlii românești din satele comunei Lupșa, din întreaga Țară a Moților și de pe tot întinsul Transilvaniei, merituoși fii ai neamului, apărători ai păstrării credinței creștine și ai afirmării identității naționale. Noua lor apariție editorial va fi comentată de cunoscutul istoric brașovean profesor universitar dr. Ioan Vlad, fiu al satului Lupșa, în prezența autorilor.
Evenimentul, gândit ca parte a manifestărilor de marcare a Anului Centenarului Marii Uniri, va fi găzduit de Școala gimnazială din Lupșa, în sala de festivități, sâmbătă 21 aprilie, începând cu ora 14.

 

Dată eveniment:  21.04.2018 |  Ora: 14:00
Târguri
Târguri

 Pe teritoriul comunei Lupșa se  desfăsoară târgul de animale și mărfuri undese comercializează, porcine, bovine, cabaline, ovine, caprine. Târgul de animale și mărfuri funcționează ca târg de țară, în datele de

 

  • 30 ianuarie
  • 25 martie
  • 3 mai
  • 24 iunie
  • 20 iulie
  • 15 august
  • 18 septembrie
  • 14 octombrie
  • 21 noiembrie
  • 6 decembrie 
Dată eveniment:  3 mai |  Ora: 06:00
''La Morminte''
''La Morminte''

       În fiecare an, în ultima duminică a lunii iulie, pe culmile Muntelui Mare, în locul numit generic  ''La Morminte'' are loc activitatea de evocare a confruntării din iulie 1849 de la ''Poduri'', unde se găseşte ridicată o cruce de cinstire a eroilor.  În acest loc, lupșenii aduc prinos de recunoștiință înaintașilor, care au propășit prin viața și faptele lor, libertatea și demnitatea neamului românesc, în frunte cu cei doi căpitani ai Iancului, Ciobu din Hădărău și Băbuțiu de după Mărgaia susținuți de Pătru lui Maghiran din Mușca și confrații săi.

      Festivităţile vor cuprinde o slujbă de parastas ţinută de un sobor de preoţi în memoria eroilor, depuneri de coroane de flori din partea oficialităţilor, alocuţiuni şi prezentări ale semnificaţiei istorice ale confruntării eroice de la  „Poduri”, momente folclorice şi alte activităţi, încheiate cu o masă festivă oferită de organizatori.

 

 

Dată eveniment:  30.07.2016 |  Ora: 07.00