Scurt istoric al înfințării ,,Monumentului de la Vința".

Scurt istoric al înfințării ,,Monumentului de la Vința".
FOTO:


    

LUPȘA – VINȚA

                                                                                                   Sfințire Monument – Crișan

                                                                                                  

HRISTOS A ÎNVIAT!

Dragi participanți la acest înălțător eveniment, sunt onorat să vă prezint în câteva cuvinte un scurt istoric al acestui ,,Monument de la Vința", cum generic l-am numit.

 

În urmă cu mai mulți ani, la comemorarea evenimentelor și a eroilor de la Morminte, dl. Roșca Emil rapsodul nostru popular a deschis subiectul despre un Monument care să marcheze locul unde a fost prins eroul Gheorghe CRIȘAN – lider al Răscoalei de la 1784, cunoscută ca și Răscoala lui Horea, Cloșca și Crișan.

 

În anul Centenar al Marii Uniri, cu ocazia  evenimentului mai sus amintit a fost din nou deschis acest subiect și, atunci un grup de inițiativă am convenit că trebuie înfăptuit acest gând.

 

Într-o din zi din toamna anului 2018 am fost sunat de preotul paroh dl. Ioan VASII și am hotărât să mergem împreună cu dl. ROȘCA pentru a identifica și conveni asupra locului unde să fie amplasat Monumentul.

 

Îmi amintesc că era o zi de toamnă, deoarece dl. ROȘCA era la adunat de prune împreună cu soția și o rudenie iar când a auzit despre ce este vorba a lăsat totul baltă și a pornit la drum, ajungând pe aceste meleaguri.

 

La întoarcere am intrat prin Hădărău la meșterul Neluțu ALBU și, după ce i-am povestit ce planuri sunt a fost imediat de acord să participe prin confecționarea acestui frumos monument.

 

Dl. Primar a fost întru – totul de acord să pornim lucrarea, s-a identificat terenul și s-a luat legătura cu proprietarul fam. PRAȚA din Geamăna prin dl. Gelu PRAȚA, fiind de acord cu amplasarea dar nu s-a reușit finalizarea în anul Centenar.

 

Lucrarea a fost reluată în primăvara acestui an iar rezultatul se vede aici la fața locului.

 

Au fost mulți care au participat la realizarea acestui Monument pe care nu-i mai enumerăm aici pentru a nu uita pe cineva, Monument care va intra în grija Consiliului Local, al Primăriei, al nostru al Lupșenilor, și nu numai, pentru a ne aminti de jertfa înaintașilor noștri.

 

Avem datoria să ne cunoaștem trecutul, să ducem mai departe ce este bun și să încercăm să îndreptăm ce este mai puțin bun.

 

Credința moților în izbândă, în libertate și dreptate nu a putut fi înfrântă.

 

Doamne ajută!

 

 

Mircea GOIA – Președintele Asociației Fii Satului, "Cneazul Cândea", Lupșa

Rostit la 21 mai 2019 –VINȚA

Monument ridicat în cinstea eroului CRIȘAN

(Marcu Giurgiu – numele său adevărat)

lider al răscoalei de la 1784 împreună cu Horea și Cloșca,

prins pe aceste meleaguri la data de 30 ianuarie 1785